Hoe kies ik de juiste boxspring voor mijn slaapkamer?

Bij het kiezen van een boxspring is het belangrijk om te letten op de afmetingen, de kwaliteit van de matrassen, de uitstraling van de boxspring en eventuele extra opties zoals opbergruimte of verstelbaarheid.

Zijn boxsprings geschikt voor mensen met rugklachten?

Een boxspring kan geschikt zijn voor mensen met rugklachten, omdat het zorgt voor een gelijkmatige drukverdeling over het lichaam. Het is wel belangrijk om een matras te kiezen die geschikt is voor jouw specifieke rugklachten.

Hoe onderhoud ik mijn boxspring?

Om je boxspring in goede conditie te houden, is het belangrijk om regelmatig de matrassen te keren en te luchten. Daarnaast kun je de boxspring schoonhouden door het regelmatig af te nemen met een vochtige doek.

Wat is het verschil tussen een boxspring en een gewoon bed?

Het belangrijkste verschil is de opbouw van de bedbodem. Bij een gewoon bed bestaat de bodem vaak uit een houten frame met lattenbodem of een platte box met pootjes. Bij een boxspring bestaat de bodem uit een verende onderbox die vaak hoger is dan een gewone bedbodem. Hierop ligt een matras die vaak dikker is dan bij een gewoon bed.

Op welke punten moet u letten bij de keuze van een goed bed of boxspring?

Wist u dat ruim 60 procent van de Nederlanders problemen heeft met slapen? Natuurlijk kunt u ervoor kiezen om de smartphone eerder uit te zetten en geen koffie meer te drinken in de avonduren. Ook kan het helpen om het slaapklimaat in de kamer aan te passen, ofwel de hoeveelheid licht, geluid en frisse lucht goed te regelen. Maar alle inspanningen zijn echt voor niets als u niet op een goed bed ligt.

  1. De bedbodem is essentieel. De bedbodem is voor 70% bepalend voor de juiste ondersteuning van uw lichaam. De bedbodem moet u zowel ondersteuning kunnen geven als ook ruimte kunnen maken bij uw natuurlijke drukpunten zoals uw schouder en heup.
  2. Een goed matras geeft de ondersteuning van de bodem op de juiste manier door en moet voldoen aan uw persoonlijke comforteisen. Hier geldt dus hetzelfde: al is het onderstel nog zo goed, een matras dat er niet bij past houdt u geheid uit uw slaap.
  3. De keuze van het juiste hoofdkussen is ook echt een hoofdzaak! Zowel de hoogte als het comfort van het hoofdkussen zijn weer afhankelijk
    van de gekozen bedbodem, matras en natuurlijk ook uw persoonlijke voorkeuren.
  4. Als het dekbed niet aansluit op het matras en de bodem kan je nachtrust ernstig verstoord raken. Denk alleen maar aan de ventilatie! Ook het dekbed wordt aangepast aan de eerder gemaakte materiaalkeuzes en uw persoonlijke voorkeuren.

Wanneer moet mijn boxspring vervangen worden?

Ook de bodem van een boxspring is van cruciaal belang. Wilt u nog vele nachten goed en gezond slapen dan moet het onderstel in een goede conditie zijn. Kunt u onderstaande checklist afvinken?

Wat u zelf kunt controleren

  1. Zakt de boxspringbodem door als u op de rand zit?
  2. Buikt de boxspring uit aan de zijkant als u gaat liggen?
  3. Is de veerkracht van het pocketmatras niet meer optimaal?
  4. Is de boxspringbodem ouder dan 15 jaar?
  5. Werken de motoren van de elektrische bodem niet meer goed?

Kunt u vaker ja dan nee invullen? Neem dan even contact op met ons op!

Wat is het verschil tussen een ledikant en boxspring?

In een ledikant wordt de ondersteuning volledig bepaald door de lattenbodem, waarbij de matras zorgt voor je persoonlijke comfort. In een boxspring zorgen zowel de bodem als de matras voor de ondersteuning en fungeert de topper voor het gewenste comfort.

Wat is een boxspring?

Én van de populairste bedtypen op dit moment is de boxspring. Letterlijk betekent het woord ‘doos (box) met veren (spring)’. Eigenlijk is dat geen goede naam, want de boxspring is alleen de bedbodem. Een betere benaming zou zijn: een boxspring-combinatie. Die bestaat uit een:

  • bedbodem of onderbox die tegenwoordig verend kan zijn (pocket- of bonellveren) maar ook een harde (niet-verende) onderbox is mogelijk die volledig met MDF is afgewerkt;
  • een matras die is gestoffeerd in dezelfde stof als de rest van de boxspring (onderboxen en hoofdbord) of een standaard dubbeldoek matras;
  • een topper of topdekmatras voor op de gestoffeerde matrassen, deze kan ook een split hebben wat handig is bij een elektrisch verstelbare boxspring;
  • een hoofdbord en/of achterbord die verkrijgbaar zijn in allerlei afmetingen en motieven, maar gewoon helemaal vlak kan ook.

Een boxspring wordt ook wel eens hotelbed genoemd omdat deze bedden vaak in hotels worden gebruikt.

Het onderstel, de boxspring zelf, is een gestoffeerd frame voorzien van springveren en bedpoten. Maar het onderstel kan ook aangeboden worden zonder springveren waarbij alles afgewerkt wordt met MDF. Dit wordt een harde onderstel of onderbox genoemd. Bovenop het onderstel ligt meestal een pocketveringmatras met koudschuim afwerking en als extra comfortlaag een topmatras van koudschuim, traagschuim of latex. Bij veel boxsprings kun je de combinatie uitbreiden met een hoofd en/of voetenbord.

De gehele boxspring-combinatie is in vele soorten en maten te krijgen. Zo heeft u een boxspring twijfelaar van 120 cm breed of u zoekt een XXL boxspring van 200 cm breed en 220 cm lang. Er is ook veel keuze in hardheden van de poketvering matras en materialen. Ook kunt u kiezen voor een vlakke boxspring of elektrisch verstelbare boxspring die je met een druk op de knop instelt op de gewenste stand. Handig als je een boek wilt lezen of even lekker wilt relaxen. Vooral voor wat oudere mensen die soms verzorging nodig hebben is dit ideaal, ook vanwege de hogere instaphoogte. Ook heb je al een draadloze afstandsbediening die werkt via Bluetooth.

Zo is een boxspring-combinatie helemaal aan te passen naar uw wensen. Sommige mensen kiezen voor een boxspring vanwege het fraaie uiterlijk. Anderen vinden de royale combinatie van drie verende en ondersteunende lagen zeer comfortabel liggen. Maar er zitten meer voordelen aan een boxspring die u hier kunt lezen.

Elektrisch verstelbare boxsprings