In principe zijn de meeste soorten matrassen geschikt voor een boxspring, maar een pocketveringmatras of traagschuimmatras wordt vaak aangeraden vanwege de goede combinatie met de verende onderbox.
FAQ categorie: Matras
Wat is het verschil tussen een pocketvering matras en schuim matras?
Wat is een pocketvering matras?
Een pocketvering matras bevat veren die, naar mate je ze indrukt, steeds meer ondersteuning geven. Dit zijn spiralen gemaakt van staal, verpakt in een zakje van polyester. De pocketveren hebben allemaal een verschillende lengte, dikte, vorm en kwaliteit en bewegen los van elkaar. Het aantal veren en de afmetingen ervan zijn bepalend voor het comfort en de kwaliteit van het matras. Lees hier meer over een pocketvering matras.
Wat is een schuim matras?
Schuim matrassen zijn gevuld met lagen grotendeels bestaand uit schuim. Vaak is dit een combinatie van meerdere soorten (soms aangevuld met latex of gel) die variëren in dikte en het matras verschillende eigenschappen geven. De ene matras voelt koeler en steviger aan, en de andere veert juist beter en geeft een warmer gevoel als je erop ligt. Schuim matrassen verdelen de druk geleidelijker, waardoor bij diep indrukken gelijke weerstand wordt terug gegeven. Er zijn verschillende schuimmatrassen zoals comfortschuim, koudschuim, latex en traagschuim (ook wel memory foam, visco of Nasa genoemd).
Bij een pocketvering matras voelt het alsof u óp het matras ligt, terwijl u bij een schuim matras meer ín het matras ligt.
Hoe bescherm ik mijn matras?
Met matrasbeschermers / moltons behoudt u de kwaliteit van de matras gedurende de gehele levensduur. Zo verdwijnt transpiratievocht niet allemaal in uw matras, maar vangt de molton het meeste op. Die bescherming is dus ook schoner en hygiënischer. Met een matrasbeschermer zorgt u er voor dat de matras niet van de lattenbodem glijdt bij het draaien. Het zorgt voor ventilatie tussen bodem en matras en beschermt het ook tegen slijtage.
Vergeet ook niet regelmatig uw matras te draaien en te keren (zo eens in de 3 maanden) om de drukpunten over uw gehele matras te verdelen en de veerkracht te behouden. Zo voorkomt u kuilvorming en verlengt u de levensduur van uw matras!
Wanneer heb ik een nieuw matras nodig?
Uw ideale matras geeft perfect de ondersteuning van uw bedbodem door en zorgt voor een comfortabele nacht. Na gebruik van ongeveer 10 jaar raden we u aan om de matras te vervangen. De matras is dan verzwakt en kan u niet meer optimaal ondersteunen. Ook door het verloren transpiratievocht is het om hygiënische redenen verstandig om aan vernieuwing te denken. Doe nu de check of jouw matras nog voldoet!
Wat je zelf kunt controleren
- Heeft uw matras kuilvorming aan de oppervlakte?
- Bevat de matrastijk vlekken of scheuren?
- Is uw matras ouder dan 10 jaar?
- Is het latex of koudschuim opgedroogd en poreus geworden aan de binnenkant?
Kunt u vaker ja dan nee invullen? Neem dan even contact met ons op of kijk alvast naar onze selectie van matrassen!
Op welke punten moet u letten bij de keuze van een goed bed of boxspring?
Wist u dat ruim 60 procent van de Nederlanders problemen heeft met slapen? Natuurlijk kunt u ervoor kiezen om de smartphone eerder uit te zetten en geen koffie meer te drinken in de avonduren. Ook kan het helpen om het slaapklimaat in de kamer aan te passen, ofwel de hoeveelheid licht, geluid en frisse lucht goed te regelen. Maar alle inspanningen zijn echt voor niets als u niet op een goed bed ligt.
- De bedbodem is essentieel. De bedbodem is voor 70% bepalend voor de juiste ondersteuning van uw lichaam. De bedbodem moet u zowel ondersteuning kunnen geven als ook ruimte kunnen maken bij uw natuurlijke drukpunten zoals uw schouder en heup.
- Een goed matras geeft de ondersteuning van de bodem op de juiste manier door en moet voldoen aan uw persoonlijke comforteisen. Hier geldt dus hetzelfde: al is het onderstel nog zo goed, een matras dat er niet bij past houdt u geheid uit uw slaap.
- De keuze van het juiste hoofdkussen is ook echt een hoofdzaak! Zowel de hoogte als het comfort van het hoofdkussen zijn weer afhankelijk
van de gekozen bedbodem, matras en natuurlijk ook uw persoonlijke voorkeuren. - Als het dekbed niet aansluit op het matras en de bodem kan je nachtrust ernstig verstoord raken. Denk alleen maar aan de ventilatie! Ook het dekbed wordt aangepast aan de eerder gemaakte materiaalkeuzes en uw persoonlijke voorkeuren.
Wat zijn comfortzones bij een pocketvering matras?
Matraskernen kunnen opgebouwd zijn uit meerdere comfortzones. In de schouderzone worden bijvoorbeeld veren geplaatst met een iets dunnere draaddikte, zodat de schouder iets verder in het matras kan wegzakken. Ook in de heupzone kunnen iets zachtere pocketveren worden geplaatst. Je heup krijgt dan wat meer ruimte, waardoor je comfortabeler ligt. De zone-indeling zorgt ervoor dat elk deel van je lichaam precies de ondersteuning krijgt die het nodig heeft, zodat je lichaam en ruggenwervel zich optimaal kunnen ontspannen.
Onze gestoffeerde pocketvering matrassen, die op de onderboxen van de vlakke- of verstelbare boxspring komt te liggen, bestaan altijd uit 7 comfortzones. Deze hebben een heupzone, lendezone, schoudercomfortzone en een hoofdzone. De pocketvering matrassen zijn altijd draaibaar en omkeerbaar. Zorg er wel voor dat de rits van de gestoffeerd matrashoes wel aan de binnenkant zit en aan de hoofdzijde (al dan niet tegen het hoofdbord). Op deze manier is de rits niet zichtbaar.
Welk pocketvering matras moet ik kiezen voor mijn lichaamsgewicht?
Standaard hebben onze gestoffeerde pocketvering matrassen 350 pocketveren per m2, dat is voldoende voor een lichaamsgewicht tot 90 kg. Voor een lichaamsgewicht tot 120 kg adviseren we de pocketvering matrassen met 500 micro pocketveren per m2 te kiezen. En voor een lichaamsgewicht tussen de 120 en 150 kg adviseren we zelfs de pocketvering matrassen met 1000 micro pocketveren per m2. Kijk voor meer informatie ook op onze pagina ‘Boxsprings voor zware mensen‘.
Bij het online bestellen van uw Olympic Life boxspring kunt u tijdens het bestelproces kiezen of u een steviger matras wenst. U kunt er ook voor kiezen om 1 standaard pocketvering matras te nemen (350 pocketveren per m2) en 1 steviger pocketvering matras met 500 of 1000 micro pocketveren m2.
Wat is een matras met pocketvering?
Een pocketvering matras heeft een kern die bestaat uit allemaal losse metalen veren, die stuk voor stuk verpakt zijn in een zakje (pockets). Doordat ze afzonderlijk zijn verpakt en afzonderlijk van elkaar veren, zorgen ze voor een goede puntelasticiteit. Dat wil zeggen: het matras veert alleen in op de plek waar druk wordt uitgeoefend. Hierdoor is de ondersteuning optimaal. Een pocketveringmatras biedt niet alleen een aangenaam ligcomfort, maar is bovendien duurzaam, veerkrachtig en goed ventilerend.
Pocketveren heb je in vele soorten en maten. Er is onderscheid in de hoogte van de veren (het aantal slagen), vorm en diameter van de veren. Hoe kleiner de diameter, hoe groter het aantal benodigde veren per matras. Ook de gebruikte draaddikte is van belang. Door hiermee te variëren kunnen soepele of juiste stevige matrassen gemaakt worden. Goede veren zijn thermisch gehard en behouden daardoor langer hun veerkracht. Bandstaal rondom de pocketveringkern zorgt ervoor dat de pockets goed op hun plaats blijven en geeft daarmee extra stabiliteit. Dit is ook van belang voor de levensduur van het pocketvering matras.
Standaard hebben onze gestoffeerde pocketvering matrassen 350 pocketveren per m2, dat is voldoende voor een lichaamsgewicht tot 90 kg. Voor een lichaamsgewicht tot 120 kg adviseren we de pocketvering matrassen met 500 micro pocketveren per m2 te kiezen. En voor een lichaamsgewicht tussen de 120 en 150 kg adviseren we zelfs de pocketvering matrassen met 1000 micro pocketveren per m2. Kijk voor meer informatie ook op onze pagina ‘Boxsprings voor zware mensen‘.